måndag 25 januari 2010

Att lyssna på barnen
I kväll har vi haft personalmöte på jobbet och pratat endel om hur viktigt det är att ge barn inflytande i deras liv. Inom vissa ramar förstås barnen kan ju inte bestämma allt, men jag tror generellt att vi lyssnar för lite på dem. Det är så lätt att köra på och inte lyssna.....Jag läste någon forskning att barn behöver få samtal med en vuxen 15 minuter varje dag. Det låter lite, men enligt den rapporten var det många som inte fick den tiden. Vi brukar försöka äta kvällsmat tillsammans och ta en stund innan barnen somnar då vi pratar om våra dagar. Jag tror det är viktigt att ha rutiner, för att inte missa den viktiga samtalstiden.
Må så gott alla goa läsare, i dag bjuder jag på bilder från vår vackra vinter!
Kramar från Maria

25 kommentarer:

Anna-Lena, Drömmar av silver sa...

Hej Maria!

Visst är det viktigt med samtalet. Vid samtalsanalys är det ju mest anmaningar som barnen får höra under dagarna, helt fruktansvärt.

Du har något att hämta hos mig men bara om du har tid och lust!

Kramar Anna-Lena♥

Fyra årstider ♥ Fotoblogg sa...

Min allra bästa vän!!...du är klok som en bok. Vi har med haft personalmöte på min förskola. Har pratat om den fria lekens betydelse och barns inflytande. Jag säger som du middagen tillsammans är guld värd. På lördag då slår vi klackarna i taket..då ska Lotta bli på lyset..hi,hi.God natt
Kram Lotta

Mia sa...

Det får mi att tänka lite, nu är ju barnen så stora här och lever sina egna liv under mitt tak, så nog betämmer de det meste i sina liv, men jag minns en tid för tio-femton år tillbaka.. vi har alltid ätit middag samlat och jag läste alltid innan dom somnade ( långt upp i åren faktiskt), men samtalet..Hur många gånger som vi samtalade och barnen berättade ting från sina liv tog jag mig själv i att inte lyssna, mumla ja, nej, jaha, men tankarna var på andra håll..det blev inte alltid en givande dialog, så synd..men, jag är rädd att jag inte är ensam om det. och lite pinsamt, det skjer ju också nu, mot mina stora tonåringar och man..-du hör ju inte efter! har du fått den tillbaka någon gång..

Signe 1 sa...

Jag håller med dig Maria, man måste lyssna mer på sina barn, ibland glömmer man lätt bort det i all vardagsstress...

Underbara bilder du visar!!

Stor kram Sofia

Bea sa...

Så klokt och visst behöver barnen ngn att samtala med och framförallt ngn som lyssnar och har tid!!
Härliga vinterbilder, små konstverk!
Kram / Bea

Lotta-livets väv sa...

Två viktiga inlägg har du skrivit sedan jag senast besökte dig! Både om attvara nöjd med allt som livet ger och det goda smatalet. Du minns kanske det jag skrev om han...mannen från BRÅ....somm för länge sedan sa att det bästa brottsförebyggandet man kan göra i sin familj är att äta middag tillsammans....så ni tar verkligen hand om er familj på ett klokt sätt.....
Jag tror också att det är viktigt att samtala med barnen, inte till dom eller om dom utan just med dom.
Gläds med dig så oerhört! 6 steg!!!! Din mamma får nog gå i sin trädgård till sommaren....hon har ju *bestämt sig* och det du tänker det får du också!
Många kramar
/Lotta

Linruz sa...

Kloka ord kära Maria.
Jag har ju förmånen att arbeta deltid så vi summerar även dagen många ggr vid mellisbordet med.
Men som du skriver är stunden vid matbordet otroligt viktigt för allla oss.
Prata lyssna och reflektera över stunder man har satts inför.
Ha en fin vecka.
Kram Lina

becca sa...

God morgon Maria,
Visst är det härligt med tid med barnen, det är något jag vill ha och inget jag har för att jag måste, och jag har svårt att tänka mig att det finns barn där ute som inte får 15 min samtal med sina föräldrar varje dag.

Ha en bra dag, kram Rebecca.

milla-andante sa...

Så bra skrivet!! Skrämmande att vi generellt inte ens hinner med en kvart...
Kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jätteviktigt, du har så rätt. Såklart vi måste ta oss tid och prata med våra barn. Nu har ju min skäggstubb, men vi pratar mycket.
Ha en fin dag vännen
Kramar
AnnaMaria

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Tittade in till dig och fann dina icebug. De verkar helt otroligt härliga. Undrar just vart sådana finns. Skulle gärna ha ett par, måste goggla på dem! Såg även ditt fågelhus i vä sida, är det omtyckt av fåglarna?
Ha det så gott och ha en bra tisdag!
Carin i norr

Sköna o Gröna Ting sa...

Hejsan Maria!!

Jag blir förvånad.., verkligen förvånad när jag läser att barn bara behöver en kvarts samtal om dagen i vuxet sällskap????
Nu vill jag absolut inte framstå som om jag vore så mycket bättre än andra men en kvart om dagen.., ursäkta upprepningarna Maria men jag är chockad!

Här hemma delar vi i stort sett allt med barnen.., varför hemlighålla något som även dom kan ha glädje av.., eller dela hårda tider med sorg och ledsamheter.
Dom ger en så många ideer om allt om man bara släpper in dom i sina samtal, vi har lärt oss jättemycket utav våra tjejer här hemma.

Ja.., då är jag glad över att jag är så nyfiken som jag är, jag frågar barnen mycket och ofta och vill så gärna veta!
Det är ju rena rama himmelriket att få sitta en timme eller två och bara lyssna på vad som gömmer sig i deras små huvud.., tankar om livet.
Det skiljer sig så enormt ifrån våra egna tankar och det är skönt att se och höra hur bekymmersfritt deras liv fortfarande är.., härligt!

Fasiken, nu blev det ju så ändå:(
Ville inte framstå som någon exemplarisk förälder men jag har bara svårt att förstå att det skulle räcka med en ynka kvart om dagen.
Tänk om jag bara skulle få samtala med Janne en kvart om dagen..., näää, det hade jag inte klarat av!
Ändan hade spruckit på mig.....

Hmm.., ursäkta att jag gick på som en ryss idag men ämnet hettade upp mig en aning och veta att massvis med barn kanske bara får en liten kvart med sina föräldrar om dagen:(

Maria.., ha en underbar tisdag
Kram kram
Marianne

Marie//Tekla Maräng sa...

Så härliga vinter bilder du bjuder hos på idag.
Ja det är verkligen viktigt att ungarna får TID att få formulera vad dom vill och middagsbordet är en bra plats och tid för alla att få prata och tycka om vad som hänt och händer i våra liv.
Ha det gott Marie:)

Jenny sa...

Hej Maria!
Ett både klokt och vackert inlägg! Håller med dig om hur viktigt det är att barnen får kvalitetstid med föräldrarna..Vi brukar sitta och prata med Tindra om allt möjligt vid matbordet och på kvällen läser Peter alltid ur en bok för henne och så pratar de lite innan hon ska sova.

Fantastiska foton, du är så duktig med kameran Maria! Du kan ju bli Lottas back-up,hihi;)

Kraam Jenny

Maria sa...

Har gett dig en utmärkelse för trevlig och kreativ blogg. Kika i min blogg får du se!

chokladblomma sa...

Klokt!
Vi försöker verkligen prata mycket med våra barn. Problemet är bara att den store inte vill berätta om sina dagar..?!? Förrän dagen efter typ. Han måste väl smälta sina intryck kanske... Men det är lite trist, och konstigt. Hoppas att han ändrar sig.
Ha det gott!
Kram

Marie sa...

Tänk, 15 minuter och ändå är det barn som inte får den tiden. Samtal, att lyssna och vara där..runt middagsbordet. Är själv otroligt tacksam för alla samtal runt middagsbordet jag som barn hade med mina föräldrar. Det gör väl att jag fortfarande älskar dessa samtal, och mina kollegor sa senast idag...inte konstigt att du äter så lite, du pratar ju så mycket (oj) Stor kram

Livet på Berget sa...

Hej där, ja du har så rätt så. Får man inte ens 15 minuter med sitt barn så har man ju för stressigt. Stackars barn och föräldrar, bardomen kommer ju aldrig tillbaka. Mini är ju 5 år och jag har märkt att det går liksom aldrig att fråga henne om saker då blir det inte så mycket svar (fast jag frågar ju ändå). Det är som du säger när man har mysstund i lugn och ro utan så mycket input från annat som de bubblar ut saker. Mycket viktig stund och jag vill ju så gärna finnas till hands. Man kan få höra mycket roliga funderingar:).
Kram
/Sara

Hjärtan och linfrön sa...

Jag håller med Maria. Det är superviktigt att vi lyssnar. Jag har en liten plutta som pladdrar på för jämnan... Kan riktigt tänka mig så mycket hon kommer ha att berätta, den dagen hon kan.. ;) Ska bli fantastiskt att kunna prata med och lyssna på henne.

Fina bilder!

Ta hand om dig!

Kram Emma

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!
Vilket bra ämne du tar upp idag!
En kvart om dagen!!??
Låter inte klokt...
Ha det bra!
Kram Kram Malin

Lissboden sa...

Det är absolut viktigt att ägna så mycket tid man kan till sina barn. De går inte i repris och småbarnstiden går så himla fort. Jag tycker livet har rusat på och plötsligt har de flyttat ut.
Vilka vackra vinterbilder du tagit.
Njut av dagen!
Kram/Maria

Anonym sa...

Barnen är vår framtid, de måste få ta plats och lyssnas på. Det borde vara så att kvällsmaten samlar familjen och en naturlig pratstund uppstår.

Tyvärr, på gott och ont, finns det alltför mycket aktiviteter runt barnen nuförtiden. Kanske ska man tänka sig för, barn måste få ha tråkigt ibland också. Det skapar ett val och ger egen kreativitet.

Kram till dig.
Mormor Eva-Mari

Vita små hjärtan sa...

Hej!
Så vackra vinterbilder! Å idag blev det ännu mera vinter!
Så kloka ord du skriver, jag tror du passar alldeles fantastiskt med ditt jobb!
Ha en mysig kväll!
Kram Agnetha

Livet på Vestergård sa...

Härliga bilder! Så sannt, så sannt det ni pratat om på personalmötet. Det är viktigt att man tar sig td för att sitta ner med barnen och lyssna på dem.
Ha det bra.Kram Kicki

LOTTAS HOME sa...

Underbara bilder! Visst är det så sant att det är viktigt att lyssna på barnen. Hoppas ni får trevligt hos Lotta. Kram