onsdag 30 september 2009

Närvarande förälder


Att vara närvarande förälder är inte alltid så lätt. Hur många gånger har jag inte suttit och spelat ett spel med något av barnen och samtidigt suttit och tänkt på vad jag ska laga för mat eller vad jag ska göra på jobbet nästa dag! Ofta behöver det ju inte vara någon lång aktivitet för barnens skull de är ju mer än nöjda om de får vara med och baka, gå på picknick eller bara att man lyssnar närvarande på vad de har att berätta! Jag försöker ligga en stund hos dem innan de somnar och då brukar vi berätta om hur vår dag har varit.
Jag är också glad att vi har våra torsdagar då går båda barnen på simskola. Jag passar på att simma en stund och sedan badar vi tillsammans, sitter och pratar i bastun och fikar efteråt. Då känner jag mig närvarande och det är inget i vardagsbestyren som avbryter i alla fall!
Må så gott! Många kramar från Maria

31 kommentarer:

Domus Dulcis Domus sa...

Så rätt du har, men ack så lätt det är att som du säger vara någon annanstans i tanken. Tänkvärt!

Bea sa...

Så klokt av dig att investera i tid för barn, med närvaro och framför allt att lyssna och finnas till!! Det är inte alla förunnade och så synd när man ser hur några far illa och föräldrar som "har inte tid" och är för det mesta upptagen av sitt eget jag!
Våra barn är vuxna, men vi har även försökt ge tid och tänkt som så: Tid för barn, ger avkastning i framtiden och förhoppningsvis trygga individer osv.
Kram / Bea

ღ Fyra årstider sa...

Hej min älskade vän.
Känner som du att jag vill vara mer med mina barn..funderar på vad vi ska hitta på imorgon. Längtar tills lördag då vi ses.
Kram Lotta

Anna sa...

Du är en underbar mamma Maria, glöm aldrig de!
Ingen är perfekt hela tiden, varje dag, året om....men dina är barn är lyckligt lottade för de har en bra mamma!Saknar er, jag vill också med och simma kram

Grodmamman sa...

Idag har jag varit hemma med sonen och just nu är jag mästare i Yatzy här hemma!:) Här blir det annars ofta ensamtid med dottern för mig och maken har ensamtid med sonen.
Ligger alltid en stund hos dottern på kvällarna och då pratar vi också om dagen som varit och lite annat. Det gäller verkligen att ta till vara på de där stunderna, men som du säger, det är inte alltid lätt att vara fullt närvarande!:)
Kram

Jenny sa...

Hej Maria!
Vilket fint inlägg:)
Vad mysigt ni har det tillsammans på torsdagarna när ni simmar!

Ha det gott,

Kramis Jenny

chokladblomma sa...

Det är väldigt lätt att hamna ngn annan stans i tanken... men jag försöker vara närvarande! Hoppas att jag blir ännu bättre på det!
Vilka underbara höstbilder du hade i förra inlägget!! Jag älskar hösten!

Ha det gott!
Kram

Signe 1 sa...

Jag förstår precis vad du menar vännen, man har ständigt (ofta) dåligt samvete för kidsen och för att inte kunna umgås mer med dem...Ni verkar ha supermysiga torsdagar ihop! Må gott, kramis Sofia

Anonym sa...

Så mysigt att ha en dag så där att bara göra något ihop! Jag tror det är ett bra sätt! Ja visst är Mary Kay produkterna bra, helt otroligt! Ha det bra kram Vivi soltorp

Lilla Provence sa...

Hej Vännen
Är det inte så att föräldrarnas lott här i livet är att alltid ha dåligt samvete:( Vi med 6 barn i huset(ja inte nå mera)har verkligen haft svårt för att få tiden att räcka till...men som du skriver man behöver inte göra så mycket. Jag brukar också försöka ligga en stund med dom, bara få kramas o gossas lite. Nu när tre har flyttat ut 19, 20 22 år så inser man hur fort tiden går. Man får helt enkelt lära av dom små liven "leva i nuet"
Ha d gott
karm Sari

Lantliv sa...

Då vi är många så blir det många microstunder med vart och ett...om och om igen... Försöker att åka iväg med bara ett barn och hitta på något....behövs inte mycket bara vi gör något ensamma....bara se det barnet helt koncentrerat. Försöker att inte tänka på det dåliga samvetet att som förälder bör man göra det och det.....annars... Nä jag är jag...vi lever här tillsammans sida vid sida..hjälper varandra..tar hand om varandra...bara älskar varandra..helt enkelt.
kramis Anne-Lee

Ullis/Leva på landet sa...

Skönt med en stund med tid för varandra. Vi håller hårt på att vi ska äta middag tillsammans varje dag. En stund för prat och mys. Funkar fortfarande fast äldsta sonen är 16. Jag är jätte nöjd med skohyllan.

Kramar Ullis

Blåbärs och smultronstället sa...

Tack för vänliga ord hos mig. Jag håller med dig om att det är så viktigt att var närvarande med sina barn, men ibland blir man kluven. Jag och min 16-åriga dotter bokade tågbiljetter till Sth på höstlovet, då ska vi ha det mysigt och hälsa på en kompis där uppe. Idag har vi handlat lite ihop, hon behövde lite hårfärg, ansiktsrengöring m.m
Ha det gott!
Kram Susanne

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

hmmm. är alldeles för frånvarande...ständigt något i tankarna...o svårt att hinna lyssna på dem alla...största nackdelen med många barn!!!
Men som du så är de stunder man natar dem guld värda...för det är då ofta som deras tankar o funderingar kommer fram..o man har y´tida att lyssna..då har de liksom landat..lugnat sig o man kan mysa o njuta en stund!!


kram på dig ♥
UNDERBAr HÖST KRANS t v

svartanova sa...

Vad mysigt med badhusbesök!

KRAM

Livet på Berget sa...

Så fint inlägg. Håller med om att man ska investera tid. Har bara ett barn så för mig är det förstås enklare...dessutom är det absolut det roligaste som finns att vara men lillan. Håller med om att det inte handlar om att göra något märkvärdigt, små saker i vardagen betyder mest.

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Visst fladdrar tankarna iväg ibland. Men jag tycker du skriver jättebra, du är en närvarande mamma, helt klart.
Ha det gott vännen
Kramar
AnnaMaria

Helt Enkelt sa...

Hej!

Känner så väl igen mig...Lätt att ligga två steg före hela tiden.
Då är de stunder av total närvaro och uppmärksamhet så värdefulla.

Kram
A-M

Huset vid ån sa...

Hej vännen! Åh, vad bra du lyckas beskriva vardagen med kloka o omtänksamma ord...Vi är nog många med mig som känner o tänker likadant! En stor kram till Dig från Mig!

Lotta-livets väv sa...

Tror nog att du är mer näravarnde mamma än de flesta. Du är medveten och bara det gör att du tar dig tid att vara tillsammans med dina barn. Att investera i sina barn tror jag ger den rikaste avkastning vi kan få!
För mååååånga, måååånga år sedan lyssnade jag på en föreläsare från BRÅ (brottsförebyggande rådet) Han sa att det allra bästa brottsförebyggandet som vi som föräldrar kan göra för våra barn är att "äta middag tillsammans" varje dag....för det är då man har en chans att upptäcka förändringar i barnens beteenden. Något att tänka på, tycker jag...sedan kanske man inte behöver ta det med middag helt bokstavligt...
Kram till dig!
Du är en god mor och att tankarna fladdrar då och då...det gör de, om inte skulle vi vara robotar och det vill vi ju inte vara!
/Lotta

peppan sa...

Tänkvärda ord i vårt stressade samhälle. Man vill så mycket ibland så man glömmer att stanna upp och vara i nuet.
Härliga bilder

www.grandmother.blogg.se

Annika sa...

Visst kan man va i andra tankar ibland.... det är nog så det är i livet.... man ska räcka till så mycket.... men skönt när man verkligen kan unna sig lite tid med barnen.... Kram o trevlig helg... Annika

Älskade pion sa...

Du har så rätt,man borde vara lite mer närvarande.Själv är jag stenhård med att ALLA ska äta middagen ihop iallafall,så vi kan få prata om hur dagen har varit osv.Må så gott min vän. Kramar Ulrika

Lotta-livets väv sa...

Hej!
Skicka namn och adress till min e-post så ser jag till att du får en cd hemskickad till dig!
Kram att du vill köpa den. Själv tycker jag väldigt mycket om den...så klart! Din man kan säkert en hel massa som inte min kan....och hur skulle det se ut om alla kunde spela och sjunga, vem skulle då lyssna..... Din man lyssnar på dig! och njuter av din sång!
kram
/Lotta

Mia sa...

När barnen blev lite större tog jag med dom på köket och så lagade vi mat sammen, då hann vi snacka mycket tillsammans och mina tankar var där dom skulle, nu är dom för stora för det också, numera måste jag ringa och säga att maten är färdig, men har dom något på hjärtat så kommer det någon och skalar potatisen :)

Marie//Tekla Maräng sa...

Väl värd investering i samvaro med barnen-
Deras små-tonårstid kommer ju aldrig åter men är så härlig att få vara en del utav och det är ju i vardagen som mesta tiden finns att hämta och att ha tillsammans.
Kram:)

Stjärnor & Champagne sa...

Maria jag känner igen mig...Mina tankar går ofta åt andra håll. Felet med mig är att jag låter nog disträ när dom berättar saker. Jag måste skärpa mig och bli bättre på att lyssna...

Kramkram Anne

Maria sa...

Ja, det är svårt ibland. Jag tillbringar mycket tid med mina barn, men ganska ofta kan man vara i andra tankar än just här och nu. men bara man kommer ihåg ibland att vara i nuet med dom.

Österled & Västbris sa...

Hej Maria!
Så klokt du skriver, att vara närvarande i nuet hela tiden är svårt, tankarna vill gärna flyga i väg åt alla måsten...
Ha nu en skön helg det ska jag ha!
kram på dig lotta

Vita drömmar och choklad sa...

Hej!
Det stämmer verkligen som du skriver. Det är så lätt att vandra bort i tankarna. Har själv tänkt mycket på det på slutet och försöker bättra mig. Ha en go helg.
Kram Camilla

Helena sa...

Hej Maria! Kloka ord, det gäller verkligen att tänka till och fundera över vad som är viktigast men det är inte lätt! Ha en underbar helg! Kram Helena