söndag 16 november 2014

Att ha en positiv förebild


I fredags kväll var jag hos min mamma på äldreboendet en liten stund. Hon hade redan gått och lagt sig  när jag kom, så jag satt på sängkanten och pratade med henne.


Som ni all redan vet så drabbades hon av en stor stroke för fem år sedan och är sedan dess, helt förlamad i höger arm, rullstolsburen, har svårt att prata ( få fram vissa ord ) och svårt att svälja viss sorts mat. De första åren var hon ännu mer sjuk, hon kunde inte äta någon mat utan fick sondmat, hon hade ingen balans så hon kunde inte sitta i en vanlig bil eller gå med stöd och hon var väldigt trött. Nu har hon tränat upp vissa förmågor så pappa och hon åker ofta ut med bilen och äter på restaurang, hälsar på vänner och går på konserter eller museer.


Min mamma har en enorm kämpaglöd, envishet och en stor portion positivt tänkande och humor. Under alla dessa år har jag aldrig hört henne klaga eller gnälla. Hon skrattar när det blir tokigt,
 tror alltid att allt kommer bli bättre, hon är tacksam för livets små glädjeämnen och tacksam för alla små framsteg. I bland när jag är lite trött brukar jag tänka på henne och jag ser hennes glada ansikte framför mig. Hon är en förebild för mig, att se glädje i det lilla i vardagen och tro/hoppas att allt blir bättre. Att se henne med alla sina handikapp ändå utstråla livsglädje och tacksamhet för livet. Det kan nog ge värme i vilket hjärta som helst, i alla fall i mitt :)
På fredag eftermiddag ska vi baka julkakor, det älskar hon och hon älskar att ha roliga saker att se fram emot. Det bidrar jag gärna med:)
Ha en fin vecka alla läsare! 
Kramar från Maria

8 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Åh det här blev jag glad av att läsa! Så fint och berörande du skriver om hur det är. Blir glad för din pappas skull också, att de har fina stunder tillsammans. Det är kärlek det.

Kram Ann-Louise

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Med den inställningen som din mamma har går ju allt så mycket bättre. Roligt att hon är bättre och kan åka på turer med maken.
Kramar/AM

Lyckoslanten sa...

Så fint skrivet om din mamma! Så fint att hon gjort framsteg och så mycket hon kan ge andra av sin inställning till livet. Och du ger vidare till oss som får ta del av din livsfilosofi! ♥︎

Livet på Vestergård sa...

Jag förstår att din mamma är din förebild. Det är värdefullt att kunna möta motgångar med humöret i behåll. Så roligt att hon gjort så fina framsteg!
Ha en fin fortsättning på veckan!

a kitchen in the country sa...

Kära Maria, så mycket kärlek i dina ord. Kärlek till en fantastisk mamma och förebild. Och så mycket av henne som finns i dig och din inställning till livet. Det värmer hjärtat att höra om hennes framsteg.

Ta hand om dig vännen!♥

Kram

A House With A View sa...

Vilket härligt inlägg!! Och jag känner igen mig i det du skriver, min pappa var likadan, lika positiv, såg inga hinder i något. Vilket underbart förhållningssätt, hoppas att jag kan inta ett liknande om jag hamnar i ett kritiskt läge eller i sjukdom...

Många kramar aka

Anna sa...

Så fint skrivet om din mamma och vilken fantastisk gåva att kunna se det positiva i det som blivit . Kan ibland fundera på hur jag själv hade reagerat och kan bara hoppas på att jag också hade haft den styrkan ! Kram Anna

angie sa...

their decoration is beautiful !!!!!! I wish them nice and relaxing holidays, all love of angie from Germany